03 iunie 2009

Fondurile de Pre-Aderare mormântul celor de Post Aderare

Făcând o mică lecţie de integrare pentru Pre Aderare pentru mai puţini cunoscători nu putem spune că am cam implementat cu real "succesuri" aquis communitare. Ceea ce trebuia să ne intereseze şi să nu aibe o reacţie ciudată, specifică conducătorilor români, în speciali pentru domnul Premier Emil Boc sau domnul ministru Berceanu, prin care în anul 2009 a declarat ca nu ne mai interesează IPA (Instrumente de Pre Aderare).
Pe mine mă intereseză ISPA (Instruments for Structural Policies for Pre Accession) unul dintre cele 3 programe foarte importante, care funcţionează după Regulamentul EC 1267/ 1999 din 21 Iunie 1999,aferente infastructurii. Românii înţeleg prin infrastructură doar şosele, realitatea fiind alta. Bucureştiul reuşeşte să fie singurul oraş care nu are şi nu a reuşit să facă nimic. Are cel mai important program ISPA Mediu 2004/RO/16/P/PE/003 Bucureşti in valoare de 85 milioane de euro. Crezi că are importanţă pentru domnul primar? Ştiu decât să se laude cu ceea ce fac oamenii care monitorizează si se implică în proiect (UIP Bucureşti). Este proiectul care va pune în funcţiune o staţie de epurare pentru singura capitală din Europa care nu are aşa ceva. Să vedeţi cum se varsă "rahatul" în Dâmboviţa, şi după aia spunem că mâncăm peşte sănătos. Pe nimeni nu îi interesează, dacă nu exista profit. Cât despre sistemul de canalizare şi apă potabilă, jale. RADET-ul plin de oameni cu experinţă în loc să se apuce de un proiect PPP ( Public- Private Partenship Project) care poată să readucă sistemul de canalizare si furnizare a apei la nivelul secolului 21. Investiţia ar trebui să fie cca. 10 miliarde euro pentru reabilitare si inlocuirea totală. Gândiţi-vă dacă nu se vor mişca mai repede, va veni timpul când trebuie extins şi reînnoit totul. Dar cu cine? Bucureştiul arată ca un oraş vai steaua lui. Dar revenind la ISPA, va spun că tot ceea ce nu se va realiza pe pre- aderare se va suporta din post- aderare. ISPA va deveni Fond de Coeziune, respectiv POS Mediu şi POS Transport. Oameni buni ISPA a fost de cca. 2,2 miliarde euro, doar POS Mediu va fi de 3,3 miliarde euro.
Trebuie să recunoaştem că valoare totală pentru ISPA va fi de 50%-50%, România fiind obligată să realoce 1 miliard de euro pentru a duce la sfărşit proiectele. Ce bine? Să mai plăteşti încă un miliard, ce bine am gestionat........ Atenţie greşelile realizate pe pre-aderare, care nu au fost conştientizate se vor repeta si pe POS Mediu. O singură diferenţă va fi, suntem la jumătatea lui 2009 şi noi nu am licitat primul contract de lucrări, deci banii bugetaţi pentru anul 2007 trebuiau cheltuiţi până în anul 2010, ceea ce nu se va întâmpla. Nasol, am mai pierdut nişte bani, etc. Asta se întâmpla când creezi un nou sistem, în loc să foloseşti oamenii cu experinţă pentru a evita vechile probleme.
Anul trecut România a facut plăţi de 350 milioane euro ISPA, iar cotizaţia la bugetul UE a fost de 1,3 miliarde euro. Suntem cu 1 miliard în minus. Nasol. Who cares? E ban public? Ce este al meu, aşa tratează unii oameni de pe gestionarea fondurilor de pre-aderarea. Vor veni vremuri grele şi nu va fi plăcut ca să vezi că devi un principal contribuitor la bugetul UE, fără a reuşi să faci ceva cu banii bugetaţi. Acesta va fi preţul pe care îl plătim pentru Aderare la UE.

Niciun comentariu: